Comuna Romuli se află situată la limita nordică a judeţului Bistriţa Năsăud, graniţă cu judeţul Maramureş între Munţii Pietrosu, Rodnei (la est) şi Munţii Ţibleş (la vest).
Comuna Romuli este aşezată la limita cu judeţul Maramureş, în nord, cea mai apropiată localitate fiind Săcel, la o distanţă de aproximativ 15 km şi comuna Telciu, din judeţul Bistriţa-Năsăud în sud, la o distanţă de aproximativ 17 km.
Se pare că în trecut , zona a fost în întregime acoperită de păduri şi satul a luat fiinţă prin aducerea unor ţărani care au defrişat zone împădurite de-a lungul văii Sălăuţei, unii chiar localizându-se aici.
Numele vechi al localităţii a fost Strâmba, luată după râul cu acelaşi nume, afluent pe stânga al Sălăuţei.Localitatea a fost întemeiată după anul 1763, sub conducerea Regimentului de Grăniceri Năsăud.
Numele actual al localităţii a fost dat după expresia lui Iosif al- II-lea, rostită în timpul unei vizite în ţinutul Năsăudului: „Salve parve Romuli nepos”, care înseamnă „Te salut mică nepoată a lui Romulus”.Cuvintele acestei fraze au pus numele celor patru localităţi din jurul Năsăudului:Salva, Parva, Nepos şi Romuli.Mărindu-se numărul locuitorilor, localitatea a devenit comună având ca sat aparţinător Dealu-Ştefăniţei.
Şcoala Gimnazială Romuli este situată în centrul localităţii în apropierea altor instituţii:Biserica, Primăria, Cabinetul Medical, Farmacia.
A fost înfiinţată în 1831, iar clădirea în care funcţiona era o casă de lemn, particulară.Prima clădire a şcolii construită din fonduri publice a fost dată în folosinţă în 1835.Actualul sediu a fost pus la dispoziţia elevilor şi cadrelor didactice în anul 1954.
În anul 1970 a fost ridicată aripa nouă a şcolii. Şcoala este complet renovată începând cu anul 2004, lucrările fiind finalizate în anul 2007.